Verkiezingsprogramma 2022-2026

 

 

 

 

 

Verkiezingsprogramma VVD Twenterand 2022-2026   

VOORWOORD

 

De VVD Twenterand zal aan de verkiezingen voor de gemeenteraad van Twenterand op 16 maart 2022 meedoen. Daarvoor hebben we een mooie lijst met kandidaten uit de verschillende kernen van Twenterand en met diverse achtergronden en specialismen. 

 

De VVD Twenterand wil zich de komende periode graag inzetten voor onze mooie gemeente Twenterand. Daarvoor hebben we een mooie groep mensen met een duidelijke kijk op de toekomst. Wij zijn voor een heldere pragmatische aanpak waarbij “doen” belangrijk is.

 

Belangrijke speerpunten voor ons zijn onder andere; Bouwen, bouwen, bouwen!

Voor jong en oud in alle kernen maar met name in Vriezenveen ontbreekt het aan geschikte woningen.

 

Daarnaast willen we ondernemers de ruimte geven. Dat betekent geen beperkingen meer voor bijvoorbeeld een koopzondag.

 

Wij maken ons sterk om te voorkomen dat we opgezadeld worden met grote windturbines. Die horen op zee en niet in Twenterand.

 

Tevens vinden wij het belangrijk dast we luisteren naar ondernemers en inwoners om samen eindelijk te komen tot een mooi nieuw centrumplan voor Vriezenveen. Goed voor het MKB en goed voor de economie van Vriezenveen.

 

Ook willen we wijzigingen in de vergaderstijl van Twenterand waar meer ruimte komt voor insprekers en interactie tussen hen en de gemeenteraad.

 

16 Maart 2022:  Ga stemmen!  Kies VVD

 

 

 

 

Kernteam VVD Twenterand

Erik Kobes

Jan Veerenhuis

Janny Bijlstra

Ben Oude Vrielink

 

 

         

Ik wil leven in een omgeving…

 

1.            …Waar het prima leven is

 

 Waar huizen zijn voor jong en oud, starters en senioren, betaalbaar zodat je er kunt blijven wonen!

 

1.1 …Waar je goed en betaalbaar kunt wonen                  

 

Een huis is meer dan een stapel bakstenen. Het is je thuis. De plek waar je je veilig en prettig voelt. Het is belangrijk om te wonen in een huis dat bij je past. Wij willen dat mensen op ieder moment in hun leven het juiste huis kunnen vinden en dat er altijd en overal mogelijkheden zijn om je huis aan te passen of door te stromen. 

 

 We willen dat er voldoende koopwoningen zijn voor starters en dat er kavels zijn voor mensen waar ze een eigen huis kunnen bouwen. Met name in Vriezenveen willen wij meer mogelijkheden die zorgen voor betere doorstroming in de woningmarkt.

 De VVD wil het verloederen van panden tegengaan. Vervallen panden veroorzaken verloedering en zorgen voor onveilige situaties. We willen dat de gemeente actief met eigenaren komt tot een oplossing voor leegstaande gebouwen

 Wij zijn voor het bevorderen van eigen woningbezit. Dit is goed voor de leefomgeving. Daarom willen we niet dat de belasting op eigen woningbezit (OZB) gebruikt wordt als sluitpost van de begroting. 

 Voor ouderen die zorg op maat nodig hebben geven we ruimte aan de ontwikkeling van nieuwe woonvormen. Bouwlocaties kunnen niet alleen eenzijdig bestaan uit sociale huurwoningen. Gesubsidieerde huurwoningen zijn er alleen voor mensen die dat echt nodig hebben. De gemeente spreekt woningcorporaties aan op scheefwonen en het actief stimuleren van doorstromen.

 Nieuwe vormen van samenwonen zoals de zogenaamde ‘kangoeroewoningen’’  stimuleren

 

Wij staan bovendien voor grote opgaves als verduurzaming, vergroening en energietransitie. Als VVD pakken we deze uitdaging aan met een ondernemende blik en zorgen we dat er toekomstbestendig wordt gebouwd. We zien deze opgaves als een kans om te innoveren en de economie aan te jagen.

 

 De gemeente stimuleert initiatieven die bijdragen aan de energietransitie. We stellen eisen aan nieuwbouwprojecten, maar hebben ook vertrouwen in de innovatiekracht van onze burgers, ondernemers en woningbouwverenigingen.

 Bij het bouwen van nieuwbouw hebben we als VVD oog voor de omgeving rekening houdend met klimaatadaptatie. Kennis en kunde hiervan halen we bij de waterschappen.

 

1.2  …Waar je afval makkelijk kwijt kunt, het water schoon is en het riool gewoon werkt

 

We wonen graag in een schone, leefbare wijk. De gemeente stimuleert het schoonhouden van de eigen wijk en buurt, want als dat goed gebeurt dan kan de afvalstoffenheffing omlaag. 

 

 

 Gezien de klimaatverandering zal samen met de inwoners moet worden bepaald wat in de toekomst acceptabel is qua wateroverlast en hoe dit tegen te gaan. Bij onderhoud en vervanging van het riool zal hier rekening mee moeten worden gehouden.

 Bij het aanleggen van nieuwe en vervangende rioolstelsels scheidt de gemeente regenwater van huishoudelijk afvalwater. De gemeente stimuleert het gebruik van minder water en staat positief tegenover het hergebruik van water en het terugwinnen van grondstoffen uit water.

 De gemeente gaat verrommeling van wijken tegen. Hondenpoep, zwerfvuil, vuiligheid rondom afvalcontainers, graffiti en andere overlast wordt aangepakt en vernielingen worden snel hersteld. Waar mogelijk worden de kosten verhaald op de veroorzaker. 

 De gemeente is verantwoordelijk voor afvalinzameling en –verwerking. Als dit voordelen biedt, kan de uitvoering door bedrijven gebeuren. Als het ophalen en verwerken van afval goedkoper kan dan leidt dit tot lagere kosten voor de inwoners.

 Het is oneerlijk dat een klein huishouden evenveel afvalstoffenheffing betaalt als een groot huishouden. Daarom gaan we uit van het principe: de vervuiler betaalt!

 De gemeente gaat voortvarend samenwerking opzoeken met waterschappen om oplossingen te zoeken die wateroverlast op het land en op straat helpen verminderen. Ook weg- en natuuronderhoud horen daarbij. 

 We stimuleren het gebruik van groene energie kleinschalig uit wind en zon en geven bewoners de mogelijkheid om in projecten te participeren. Daarbij ontzien we de omgeving. Dus als stelregel: grote windmolens op zee en zonnepanelen op daken.

 De gemeente stimuleert de vergroening van tuinen en de openbare ruimte. En dus zet de VVD in op flink bijplanten van bomen en opslag van overtollig regenwater, bijvoorbeeld in wadi’s en half verharding. Zo vermindert de overlast van zware regenval.

 De zomers worden warmer. We brengen hittestresszones en problemen door verdroging in beeld. We overleggen samen met inwoners hoe we daarmee omgaan en zien hier kansen: zoals parkeerplaatsen overdekt met zonnepanelen.

 Wanneer een straat open gaat ontstaan er meekoppelkansen. Dat wil zeggen dat er gelijk wordt gekeken of riool moet worden vervangen, of er kabels bij moeten worden gelegd, of er minder verharding kan worden gerealiseerd en of we hittestress tegen kunnen gaan.

 Tevens scheiden we rioolwater van hemelwater.

 De rioolheffing mag niet duurder zijn dan nodig en koppelen we aan waterverbruik.

 

1.3 …Waar je kunt genieten van de natuur

 

 

 Boerenbedrijven gaan voor natuur!

 

 

We genieten van de vogels in de tuin en van de koeien in de wei. Het is belangrijk dat we goed voor onze natuur zorgen. Tegelijkertijd willen we ruimte om te wonen, willen we geld kunnen verdienen en willen we niet in de file staan. De natuur is toegankelijk voor recreatie. Groen en economie zijn geen tegenstanders van elkaar, maar kunnen goed hand in hand gaan. 

 

Natuur en milieu bieden kansen voor bedrijven. En bedrijven kunnen helpen natuur en milieu te beschermen. Wij geloven daarom niet dat het zin heeft om extra milieuregels op te leggen of met subsidies te strooien. Veel bedrijven zijn zelf al bezig met duurzaam ondernemen. Natuurlijk stelt de overheid grenzen. Milieuvervuiling pakken we aan. Maar de grote stappen waar de natuur écht iets aan heeft, komen van mensen en bedrijven zelf.

 

Combikansen moeten worden benut om het gebied aantrekkelijker te maken en meer toegankelijk. Dit is goed voor ontspanning van onze eigen inwoners en is goed voor toerisme.

 

We houden allemaal van de natuur zoals in onze gemeente de Engbertsdijksvenen, een staatsmonument in onze gemeente bij Kloosterhaar ten oosten van Westerhaar-Vriezenveensewijk vlak bij de Duitse grens. Het gebied is in beheer bij Staatsbosbeheer en ongeveer 1000 hectare groot. Er zijn uitgestrekte veengebieden met heideterreinen en vennen. Het is een restant van het grote veenmoeras dat ooit het noordoosten van Nederland bedekte. Het feit dat 17 van de 25 hectare levend hoogveen in Nederland hier te vinden is tekent de grote natuurwaarde. Het gebied maakt deel uit van het Europees netwerk van beschermde natuurgebieden: Natura 2000. 

 

Wij willen dat boerenbedrijven zo min mogelijk worden beknot en ingeperkt maar ruimte krijgen om te ondernemen op een rendabele manier. Dit staat vaak op gespannen voet met de ontwikkeling van natura gebieden. De agrarische sector is echter van groot belang voor ons en goed overleg is dan ook zeer belangrijk waarbij de sector serieus genomen moet worden.

 

1.4  …Waar vervoer van A naar B vlot gaat 

 

 Centrumplan ontwikkeling nu doorzetten en geef middenstand de ruimte om plaatselijke economie te stimuleren!

 

 

We verplaatsen ons allemaal voortdurend. Om naar ons werk te gaan, om boodschappen te doen en om familie en vrienden op te zoeken. Je wilt zonder al te veel gedoe van A naar B komen. Zorgen voor een goede bereikbaarheid is één van de kerntaken van de gemeente. 

 

 Het is belangrijk dat de doorstroming van het verkeer in het wegennet optimaal is. 

In verschillende kernen is dit een actueel thema. In Westerhaar zullen we samen met de bewoners moeten komen tot een betere doorstroming en ontlasting van het centrum. In Den Ham ligt een centrumplan voor waarin de rijrichtingen veranderen en waar gekeken moet worden naar de parkeermogelijkheden op de Brink. In Vriezenveen willen we aandacht voor een betere Oost-West verbinding. In samenwerking moeten we kijken of er een nieuwe ontsluitingsweg voor het centrum gerealiseerd kan worden en dat de verschillende pleinen een facelift krijgen. De kruising Westeinde/Krijgerstraat is nu niet optimaal, hiervoor dient ook een oplossing te komen. We willen werk maken van het centrumplan dat er nog steeds niet is. Daarmee ook het wegenplan van Vriezenveen onder de loep nemen en het Westeinde niet asfalteren maar klinkers behouden. Dit past in een dorpsgezicht

 

        Westeinde herinrichten met respect voor dorpsgezicht met klinkers en niet asfalteren! 

 

 

 We zijn voor een veilige N36 die het liefst opgewaardeerd wordt naar een A-weg.

 Openbaar vervoer voor forenzen en scholieren en bereikbaarheid is van groot belang en daarmee ook de spoorverbinding Almelo – Mariënberg - Hardenberg.

 Wij zijn voorstander van de elektrificatie van de spoorlijn Almelo – Hardenberg 

 Daarbij zijn wij voor zoveel mogelijk kleine haltes en bv ook het weer in gebruik nemen van de halte Geerdijk.

 De gemeente neemt bij de inrichting van straten en wijken de verkeersveiligheid en sociale veiligheid als standaard mee, vooral in de buurt van scholen en sportclubs. Met medewerking van relevante partners en ouders creëren we samen een veilige omgeving (schoolzones, veilige oversteekplaatsen en veilige fietsroutes). We zijn voorstander van initiatieven waarmee buurtbewoners en politie samen kijken hoe de verkeersveiligheid in de buurt beter kan. 

 Wij zijn tegen betaald parkeren en vinden dan ook dat dit niet in onze gemeente moet worden toegepast.

 De VVD steekt bij het behandelen van mobiliteitsvraagstukken ambitieus in, en wil experimenteren met en investeren in duurzame vervoersmiddelen binnen de gemeente. Wij staan als VVD voor innovatie en stimulering van duurzame mobiliteitsoplossingen.

 

1.5  …vol slimme en duurzame oplossingen

 

 De VVD streeft naar een meer duurzame samenleving zoals afgesproken in het Klimaatakkoord. Dus ook initiatieven voor kernenergie. We ondersteunen voor Twenterand haalbare plannen zoals bijvoorbeeld kleine kerncentrales en projecten van nieuwere energievormen.

 ‘De vervuiler betaald’ is het uitgangspunt voor liberaal klimaat- en milieubeleid, ook lokaal.

 De VVD zet zich in voor snelle procedures voor voortvarende uitvoering van projecten, zoals bijvoorbeeld voor de noodzakelijke verzwaring van elektriciteitsnetten.

 Voor wijken waar nog geen definitieve keuze is gemaakt voor een warmtenet of een all-electric oplossing, behouden we uiteraard het gasnetwerk, omdat waterstof of groen gas in de toekomst een goede optie kan zijn.

 Aanvragen van zonnepanelen, laadpalen, subsidies moet zonder rompslomp. Met simpele lokale procedures, en waar nodig ook simpele provinciale en landelijke procedures.

 Twenterand daagt het ondernemerschap en de creativiteit in de markt uit door duurzaam/circulair in te kopen.

 Om het draagvlak voor de energietransitie te vergroten zet de VVD in om inwoners te laten participeren in warmtesystemen en zonneweides zodat ook zij de financiële revenuen terug kunnen ontvangen. 

 De VVD heeft oog voor de schaarse ruimte die nodig is voor wonen, natuur, landbouw en recreatie. De VVD spant zich daarom in om duurzame energie opwek zo goed mogelijk in het landschap in te passen en zoveel mogelijk op plekken te organiseren waar de ruimtelijke impact beperkter is. 

 De VVD wil slim gebruik maken van buitenlandse energie opwek, zoals stroom uit Noorse waterkrachtcentrales, waterstof uit de Sahara en mogelijk kernenergie uit Frankrijk. Goed voor het verminderen van de druk op onze schaarse ruimte; goed voor het vergroten van het draagvlak voor toch benodigde projecten.

 Daarmee geven wij aan tegen plaatsing van windturbines te zijn in onze gemeente. Het overgrote deel van onze gemeente komt niet in aanmerking voor plaatsing van grote windturbines door de vliegroute die over ons grondgebied ligt. Het overige is naar de mening van de VVD ook niet geschikt aangezien er bewoning te dichtbij is en bovendien de opbrengst van windmolens op zee vele malen gunstiger zijn. Dus niet plaatsen in onze gemeente maar op zee! Kolen kwamen uit Limburg, gas uit Groningen en windenergie haal je op zee.

 

 

 VVD is tegen grote windturbines in Twenterand.

 

 

2.            …Waar ruimte is voor eigen initiatief

 

2.1          …Waar mensen volop de ruimte krijgen

 

Steeds meer mensen nemen zelf het initiatief voor het gezamenlijk oplossen van maatschappelijke vraagstukken in hun leefomgeving. Dit gaat verder dan het gebruikelijke vrijwilligerswerk. De vormen zijn talrijk: beheer van openbaar groen, opruimen van zwerfvuil, buurtpreventie, maar ook het gezamenlijk inkopen van energie of het zelfstandig runnen van een boerderij. Het sluit aan bij ons streven naar veel zelfstandigheid, bij ons streven naar een krachtige gemeente en een compacte overheid met gezonde overheidsfinanciën. We moeten niet alles bij voorbaat vanuit de gemeente proberen te regelen.

 

 We vinden het belangrijk dat de gemeente leefbaar blijft. Dat betekent dat de gemeente mensen helpt om de verenigingen met al hun gebouwen en openbare ruimten zoals ‘Het Punt’ en ‘De Klaampe’ in stand te houden. Op deze manier blijft het mogelijk om diverse vitale activiteiten in de dorpskernen in stand te houden, zoals de ouderencursus, leesklasje, digitale vaardigheden, muziekverenigingen, toneel, zwem- en poloclubs, et cetera. Om dit betaalbaar te houden zijn wij voorstander van een commerciële uitbating van de betreffende horeca en vinden dat dit zo snel mogelijk moet worden gerealiseerd.

 

 

2.2          …Waar ondernemers volop ruimte krijgen

 

We willen graag genoeg geld verdienen voor een goed leven. Dat kan in een bloeiende economie. Ondernemers zijn hierin onmisbaar. Het zijn ondernemers die investeren in nieuwe ideeën en innovatieve technieken. Het midden- en kleinbedrijf is dé banenmotor van de gemeente. Als het goed gaat met de lokale ondernemers, dan gaat het goed met de gemeente. Onze gemeente heeft een groot aantal grote ondernemingen die van belang zijn voor een aanzienlijk deel van de banenvoorziening in onze gemeente.

 

 

 Nu eindelijk werk maken van een centrumplan voor Vriezenveen in overleg met ondernemers en bewoners.

 

 Het is belangrijk dat ondernemers kunnen ondernemen in een veilige en aantrekkelijke omgeving. Een aantrekkelijk winkelcentrum is van toegevoegde waarde voor inwoners en trekt mensen aan

van buitenaf. Daarom willen wij dat de gemeente een centrumplan ontwikkelt om dit te stimuleren. Verdere uitwerking van de nu bestaande startnotitie moet voortvarend met betrokken partijen en dus alle ondernemers worden opgepakt komende bestuursperiode

 Recreatie en toerisme zijn aandachtspunten in onze gemeente, die we willen ontwikkelen. Wij willen dat de gemeente recreatief ondernemerschap stimuleert. Recreatie mag altijd in de natuur. Ondernemers in de recreatiesector mogen uitbreiden tenzij aantoonbare permanente schade aan de natuur wordt toegebracht. Te veel regels zijn voor niemand goed. Hier valt nog veel te winnen.

 We zijn voorstander van veel meer vrijstellingen voor ondernemers om hun plannen te realiseren. 

 Daarom zijn wij voorstander van het opheffen van het openstellingsverbod op zondagen. De pilot zoals die nu bestaat moet worden omgezet in permanente mogelijkheid voor ondernemers om op zondagen open te gaan. 

 We hebben veel waardering voor de boeren in de land- en tuinbouw. We willen dat de agrarische sector kan blijven groeien en niet onnodig gehinderd wordt. Zij krijgen de ruimte voor nevenactiviteiten op het gebied van recreatie, toerisme, natuurbeheer of andere bedrijvigheid. 

 

 Waarom importeren als we zelf kunnen kweken! 

 

 

 We stimuleren agrariërs om ook aan landschapsbeheer te doen. Wij zien er niets in om land- en tuinbouwgebied onnodig op te geven voor ‘natuurontwikkeling’. 

 De VVD is voorstander van de regeling ‘Schuur voor Schuur’ zoals dit ook in omliggende gemeenten wordt toegepast. Dit houdt in dat oude en verpauperde schuren kunnen worden afgebroken, waarna er een nieuwe schuur van gelijke afmetingen en/of inhoud mag worden herbouwd.

 

Ondernemers weten zelf het beste hoe zij hun bedrijf willen runnen. Dat hoeft de gemeente ze niet te vertellen. Door ondernemers de ruimte te geven, stimuleert de gemeente ondernemers het beste te doen. Daarom willen wij lagere belastingen en minder regels. 

 

 Ondernemers kunnen zelf heel goed bepalen wanneer hun winkel open of dicht gaat. Daar hebben ze geen gemeentebestuur voor nodig. De huidige winkeltijdenwet geeft de gemeente de mogelijkheid om winkeltijden flexibel in te richten zodat ze zelf kunnen kiezen of zij op bijvoorbeeld zondag open willen zijn. De pilot koopzondagen willen we omzetten in een onbeperkte regeling zodat ondernemers zelf kunne bepalen of ze open willen.

 

 

 Geen beperkingen meer voor ondernemers voor koopzondagen.

 

 

 Ondernemers zijn van inkomsten afhankelijk en kunnen niet lang op hun geld wachten. De gemeente betaalt daarom rekeningen binnen dertig dagen. 

 We verlengen de geldigheidsduur van vergunningen waar dat kan.

 Verder willen wij vergunningen waar mogelijk afschaffen, samenvoegen of vervangen door een meldingsplicht of algemene regels. 

 We willen met de bezem door overbodige, tegenstrijdige, nutteloze en niet handhaafbare regels om die te schrappen. Wij willen één wethouder die verantwoordelijk wordt voor de coördinatie van de vermindering van de regeldruk. Tevens moet deze wethouder zich gaan hard maken voor het regelen van simpele vergunningen binnen 1 dag.

 De VVD wil de APV opschonen waardoor aan de ene kant minder regels ontstaan, maar wel regels die strak gehandhaafd worden.

 

 Aanvragers van simpele, kleine vergunningen zouden binnen 1 dag te horen moeten krijgen of ze de vergunning krijgen of niet! 

 

 

2.3  …En waar duurzaamheid in het teken staat van ondernemen

 

We vinden het belangrijk om zuinig om te gaan met energie, water en goed om te gaan met het milieu. Dat is van belang voor onze kinderen en kleinkinderen.

 

Duurzaamheid biedt een kans voor economische ontwikkeling en het verhogen van de economische winst. De gemeente kan duurzaamheid stimuleren door het aantal regels te verminderen en in te zetten op eenvoudigere procedures, niet door subsidies te verstrekken. 

 

 Elektrische auto’s zijn een goede, zuinige manier om van A naar B te komen. De gemeente werkt actief mee aan voldoende oplaadpunten.

 De gemeente stimuleert duurzame energie zoals zonnecellen door minder regels en eenvoudige procedures op te stellen, niet door subsidie te verstrekken. 

 Wanneer naburige gemeenten projecten ontwikkeld zoals windmolens die van invloed zijn over de gemeentegrens moet ook in de naburige gemeente inspraakmogelijkheden worden geboden. De gemeente moet hier ook op toezien.

 We willen geen grote windturbines in Twenterand zoals ook al gesteld in paragraaf 1.5.

 

 

3.            …Waar iedereen meedoet

 

3.1  …Waar je met plezier naar je werk gaat

 

Werk is van groot belang voor mens en samenleving. Met ons werk verdienen we geld voor een goed leven. Werk zorgt voor contact met andere mensen. Werk leidt tot zelfstandigheid en eigenwaarde. Wie werkt, investeert in zichzelf en in de toekomst van onze samenleving. 

 

 Wij vinden het belangrijk dat er voldoende werk is. Daarom geeft de gemeente opdrachten zoveel mogelijk aan Twenterandse ondernemers binnen de mogelijkheden van de wet. 

 Wij zijn blij met de vele vrijwilligers die graag de handen uit de mouwen steken. Zij maken de gemeente een leukere plek om te wonen.

 

We willen dat zoveel mogelijk mensen aan het werk gaan. Iedereen heeft talenten en mogelijkheden. Het is zonde als we die niet gebruiken. 

 De gemeente zorgt dat mensen aan de slag gaan. Mensen die echt niet kunnen werken, verdienen een vangnet; een uitkering. Ook mensen die hun baan kwijtraken, verdienen een tijdelijk steuntje in de rug om snel weer aan de slag te komen. Het verliezen van je baan is ingrijpend genoeg. Wij vinden dat we voor het ontvangen van een uitkering een tegenprestatie mogen verwachten. Wie bijstand krijgt en de sollicitatieplicht niet naleeft of geen tegenprestatie verricht, verliest zijn of haar uitkering.

 Het armoedebeleid heeft als doel dat mensen zo snel mogelijk van een uitkeringssituatie naar een betaalde baan gaan. Wanneer iemand van een uitkering naar een baan gaat, is dat financieel merkbaar. Armoederegelingen die dit belemmeren (de zogenoemde armoedeval) schaffen we af. 

 Fraude met uitkeringen is diefstal. Onterecht betaalde uitkeringen worden teruggevorderd evenals de boete die wordt opgelegd. 

 

 

 Werk en salaris zijn de beste uitkering die er bestaat! 

 

 

 

3.2  …Waar kinderen zich thuis voelen en met plezier naar school gaan

 

Op school leren wij kinderen de kennis en vaardigheden waar ze later iets aan hebben. Op school leren we ze ook wat onze normen en waarden zijn en hoe we in Nederland met elkaar omgaan. Op school leer je wat normaal is en wat niet. Goed onderwijs speelt daarom niet alleen een grote rol in het leven van mensen, maar ook de samenleving heeft er belang bij. Wij zijn trots op onze meesters en juffen voor de klas. 

 

 De school moet goed en veilig bereikbaar zijn voor kinderen en ouders. Wij willen dat er goede mogelijkheden zijn om je kind met de fiets of auto af te zetten bij school zoals  ‘kiss and ride’ parkeerplekken bij school. 

 School is een sociale ontmoetingsplaats. Daarom stimuleert de gemeente dat er mogelijkheden in of nabij het schoolgebouw zijn die bijdragen aan de ontwikkeling van kinderen op gebied van muziek, sport en cultuur. 

 School is een veilige plek waar kinderen zich thuis voelen. Scholen hebben nadrukkelijk een taak bij vroegtijdige signalering van radicalisering, loverboys en huiselijk geweld. 

 Om de ontwikkelkansen van jonge kinderen te vergroten, stimuleert de gemeente dat (taal)achterstanden bij jonge kinderen worden weggewerkt, bijvoorbeeld op de peuterspeelzaal of kinderdagverblijven. 

 Onderwijs en het lokale bedrijfsleven werken samen, zodat kinderen goed voorbereid worden op hun baan voor later.

 Vervoer voor speciaal onderwijs wordt vergoed. Als ouders hun kind naar bijzonder onderwijs willen sturen, betalen zij dat vervoer zelf. 

 We vinden het belangrijk dat je zo vrij mogelijk kunt kiezen naar welke school je kind gaat. De gemeente ziet er daarom op toe dat scholen zich aan de wet houden: dat wil zeggen dat ouders hun kinderen bij meerdere scholen kunnen aanmelden en dat de aanmelding op de basisschool

pas vanaf 3 jaar kan plaatsvinden. Scholen communiceren helder wanneer zij andere selectiecriteria hebben, en de gemeente stimuleert dat deze eerlijk zijn, transparant zijn en op draagvlak kunnen rekenen.

 

Waar aandacht is voor alle kinderen…

 

Een goede opvoeding biedt kansen voor ontwikkeling van talenten en maakt jongeren tot verantwoordelijke mensen. Ouders zijn daarvoor in de eerste plaats verantwoordelijk. Als de ouders het belang van het kind schaden dan grijpt de overheid in. De gemeente is dan aan zet. Als ouders en kinderen een probleem hebben, kunnen ze hulp zoeken bij jeugdzorg. Wij vinden het belangrijk dat de gemeente voor deze gezinnen één hulpverlener regelt die samen met het gezin naar de beste oplossing zoekt. 

 

Voorkomen is beter dan genezen. We willen dat de gemeente er op tijd bij is om ouders en kinderen met een probleem te helpen. Om zo vroeg mogelijk probleemgedrag te signaleren bij jongeren, willen wij dat de gemeente zorgt voor goede koppeling tussen de zorgverleners en instellingen rondom onderwijs, welzijn, cultuur en sport.

 

3.3   …Waar iedereen goede zorg krijgt

 

Iedereen verdient goede zorg. Als je gezondheid je in de steek laat, helpen we elkaar. We vinden het normaal dat familie, buren en vrijwilligers elkaar helpen. Als dat niet lukt, staan professionele medewerkers klaar voor de ondersteuning die je nodig hebt. 

 

Wij willen dat iedereen de zorg krijgt die bij hem of haar past. Veel mensen willen zo lang mogelijk zelfstandig wonen en leven, in hun eigen omgeving en met de ondersteuning die ze daarbij nodig hebben. Juist daarom is het belangrijk dat de gemeente zorg dichter bij mensen aanbiedt. Daarom steunen wij initiatieven voor zorg op kleine schaal. 

 

 De zorg is toegankelijk voor iedereen. De regels voor extra ondersteuning zijn niet voor iedereen goed te begrijpen en daarom vinden wij het van belang dat de gemeente de mogelijkheid biedt voor gratis, onafhankelijke ondersteuning bij het aanvragen van zorg. Iemand die je helpt om duidelijkheid te scheppen in de regels en in jouw belang meedenkt.

 De gemeente helpt bij het koppelen van allerlei soorten van vervoer, zoals voor ouderen, kinderen en gehandicapten. Hierbij werkt ze ook samen met buurgemeenten. 

 De zorgdiensten moeten scherp worden ingekocht. Hier moet de gemeente strakker opzitten. Het aantal zorg verlenende instanties moet tot een minimum worden beperkt om betere controle mogelijk te maken en om beter afspraken te kunnen maken.

 

 

3.4    …Waar ruimte is voor sport

 

Sport is goed voor iedereen. Het is goed voor je gezondheid en helpt bij het leggen van sociale contacten. Wij vinden het daarom belangrijk dat iedereen kan sporten. 

 

 Sport- en spelvoorzieningen zijn onderdeel van het ruimtelijkeordeningsbeleid. De sportvoorzieningen zijn in onze gemeente op een behoorlijk peil en dat willen we zo houden. Daarvoor dienen de tarieven op een betaalbaar niveau te blijven. Aan de gebruikers (zowel clubs als individueel) van sportvoorzieningen mag een redelijke bijdrage worden gevraagd. Dit kan in geld, maar ook in de vorm van vrijwilligerswerk.

 Sportverenigingen, scholen en buitenschoolse opvang werken nauw samen om de schoolgaande jeugd zoveel mogelijk te laten bewegen.  

 Sport is toegankelijk voor mensen met een beperking. Hiervoor zijn al enkele initiatieven genomen door sportverenigingen. Dit juichen wij van harte toe. 

 De participatiegraad binnen onze gemeente is hoog en groeit nog steeds. Dit is een trend om trots op te zijn.  

3.5    …Waar aandacht is voor kunst, cultuur en sport.

 

Kunst, erfgoed en cultuur zijn van grote waarde voor de samenleving. Cultuur stimuleert de creativiteit. Creativiteit leidt tot innovatie. Dat heeft een positief effect op de economie. 

 

Cultuur in Twenterand is van iedereen. Voor ons zijn daarin erfgoedbehoud, cultuuronderwijs en het beschermen van de vrijheid van meningsuiting het belangrijkste. Dit bepaalt mede onze identiteit.

 

 Wij vinden het belangrijk dat mensen die niet uit Twenterand komen, de geschiedenis en cultuur van onze gemeente kunnen leren kennen net zoals onze eigen kinderen. Wij vinden het belangrijk om ons cultureel erfgoed te koesteren. Daarbij horen ook cultuurhistorische evenementen zoals die door de diverse verenigingen en stichtingen worden georganiseerd. Ook voor het toerisme is dit belangrijk. 

 Cultuuronderwijs helpt kinderen om met nieuwe werelden in aanraking te komen. Op de basisschool krijgt ieder kind cultuureducatie.

 Cultuur is van ons allemaal! Het is geen voorrecht van een kleine groep mensen maar moet voor iedereen toegankelijk zijn. De participatiegraad in onze gemeente blijft op dit gebied achter en we willen dit veranderen door vooral de jeugd in aanraking te laten komen met diverse cultuuruitingen.

 Bij subsidieverzoeken vinden we wel belangrijk dat organisaties eerst laten zien wat hun eigen inbreng en financiële onderbouwing is. Organisaties laten bij een subsidieaanvraag eerst zien hoe ze hun eigen inkomsten binnenhalen. 

 Vergunningverlening kan eenvoudiger en daarom zijn wij voorstander van een zogenoemd (digitaal) evenementenloket. 

 Bij kleinschalige evenementen passen laagdrempelige veiligheidseisen. 

 

 Subsidies zijn geen doel maar een belangrijk en nodig instrument!   

 

 Sportverenigingen kunnen doen waar ze goed in zijn. Zoveel mogelijk mensen laten participeren in sport.

 Gezonde mensen krijg je door sport te bevorderen.


Niet steeds weer aanpassingen van tarieven en subsidies mar lange termijnafspraken. Daarmee kan een verenigingsbestuur doen waar ze voor bedoelt zijn namelijk besturen en niet steeds in onderhandeling met gemeente.

 

3.6  …En waar nieuwkomers zich aanpassen 

 

Het is in Nederland normaal dat we mensen opvangen die uit oorlogsgebied komen, maar als het veilig is dan gaan ze waar mogelijk weer terug naar hun thuisland. 

 

 Zolang nieuwkomers in Twenterand zijn, passen ze zich aan. Dat betekent dat ze de Nederlandse taal leren en bijdragen aan de samenleving. Iedereen die kan werken, werkt. De Nederlandse taal leren is een eigen verantwoordelijkheid van de nieuwkomer. De gemeente faciliteert dit door te bevorderen dat er voldoende betaalbare cursussen zijn in de Nederlandse taal. 

 We sluiten niemand uit. Er zijn in Nederland heel veel nieuwkomers die hun eigen weg hebben gevonden en geïntegreerd zijn in onze samenleving. Dat hebben die mensen zelf gedaan. Zij hebben de kansen gegrepen die Nederland biedt. Wij zijn daar trots op en verwachten dat ook van anderen.

 Voor haatpredikers is er in Twenterand geen plaats. Haatpredikers die onze waarden en vrijheden proberen te ondermijnen, krijgen geen podium in Twenterand. 

 Voor afgewezen asielzoekers of illegale migranten is in Nederland geen plaats. De gemeente ondersteunt hen niet en verleent hun geen opvang. 

 

 

4.            Ik wil leven in een veilige gemeente.

 

4.1    …Waar je je veilig voelt

 

Het is belangrijk dat we ons veilig voelen in onze eigen buurt en huis. De samenleving staat onder druk. Men is steeds brutaler naar de ander en respecteert andermans bezit steeds minder. Dit moet worden bestreden.

 

 Wij zijn voorstander van uitbreiding van het aantal boa’s. 

 Politie, brandweer en ambulances zijn 24 uur per dag beschikbaar. De hulpdiensten moeten op tijd zijn als je ze nodig hebt. Daarbij maakt het niet uit vanuit welke gemeente de diensten komen.

 De hulpdiensten zijn altijd goed bereikbaar. Een app is soms handig, maar is nooit de enige mogelijkheid. Het blijft mogelijk om misstanden via de telefoon aan te kaarten. Aangifte doen kan op het bureau, digitaal en via de eigen wijkagent die in dat geval op afspraak langskomt.

 Iedereen kan bijdragen aan de veiligheid in de buurt. De VVD is voorstander van initiatieven als buurtpreventie, sociaal alarm en WhatsApp-groepen.

 Veiligheid is een gezamenlijke inspanning en valt of staat bij de bereidheid van onze inwoners om verdachte of onveilige situaties te melden. Voorwaarde is wel dat de meldkamer snel en correct de telefoontjes verwerkt. Ook een terugkoppeling door de agent ter plaatse is gewenst.

 De gemeente pakt drugsdealers aan en de burgemeester gebruikt de bevoegdheden om drugspanden te sluiten. De drugsproblematiek onder de jeugd in onze gemeente is groot is moet daadkrachtig worden aangepakt.

 

 

4.2 …En waar criminelen hard worden aangepakt

 

We vinden het normaal dat je met je handen van andermans spullen afblijft. Geweld is helemaal uit den boze. De VVD is wat betreft dit onderwerp voor de harde aanpak. Hulpverleners en anderen die zich voor de publieke zaak inzetten horen ongestoord hun werk te kunnen doen. Gemeente en politie treden hard op tegen mensen die hen bedreigen of aanvallen. Ze hebben hiervoor de bevoegdheden gekregen en die moeten ze nu ook durven inzetten.

 

 De politie is zichtbaar op straat. Wijkagenten die de buurt goed kennen voegen daar iets extra’s aan toe. Extra Buitengewone Opsporingsambtenaren (BOA’s) vergroten de zichtbaarheid, handhaving en bestrijding van de kleine criminaliteit. 

 De politie grijpt altijd in als mensen de regels overtreden en overlast veroorzaken. Raddraaiers worden opgespoord en aangepakt. Wanneer de politie ingrijpt, kan zij rekenen op onze steun en die van het lokaal gezag. 

 Het strak volgen van veelplegers door de politie kan criminaliteit voorkomen en oplossen. 

 Hangjongeren en hun ouders worden verantwoordelijk gesteld voor hun gedrag.

 Schade en de kosten van handhaving worden zoveel mogelijk verhaald op diegenen die dit veroorzaken.

 Vergunningen worden geweigerd of ingetrokken als deze misbruikt worden voor het faciliteren van criminele activiteiten. De gemeente maakt actief gebruik van de mogelijkheden die de wet BIBOB (bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur) hiervoor geeft.  

 

 

 Van andermans spullen blijf je af!   

 

 

5.            …Waar de gemeente er voor ons is

 

5.1  …Waar de gemeente dienstbaar en modern is

 

We verwachten van de gemeente dat ze dienstbaar en modern is. Digitalisering heeft voor ons daarom een hoge prioriteit. Een gemeente die veel digitale producten aanbiedt voor het gemak van de bewoners, houdt meer tijd over om naar de bewoners toe te gaan. Het is vanzelfsprekend dat de gemeente een digitaal loket heeft dat 24 uur per dag open is. Zo kunnen we onze zaken regelen, wanneer het ons uitkomt. 

 

 We vinden het normaal dat de gemeente goed bereikbaar is en dat de telefoon wordt aangenomen wanneer je het gemeentehuis belt. Je moet erop kunnen vertrouwen dat de gemeente er alles aan doet om je goed te helpen. De gemeente is er voor ons, niet andersom. 

 We willen dat het gemeentehuis ook buiten kantooruren open is voor zaken die je niet digitaal kunt regelen. Ook willen we dat betreffende medewerkers op afspraak naar je toe kunnen komen. Een nieuw ID-bewijs kun je ook laten bezorgen, bijvoorbeeld op je werk. 

Een transparante overheid vinden wij belangrijk. De gemeente maakt meer gebruik van de mogelijkheden om statistieken en gegevens over de besteding van subsidies online toegankelijk te maken (zogeheten open data). WOB-verzoeken en antwoorden worden voortaan online gezet. 

 Privacy is een groot goed, dus het is belangrijk dat de gemeente de digitale privacy van inwoners borgt. De gemeente werkt samen met andere overheden om digitale criminaliteit, zoals identiteitsfraude, tegen te gaan of te bestraffen. 

 De gemeente spant zich in voor een veilige en betrouwbare digitale overheid. Voor inkoopbeleid, basisregistratie en belastingen gaat zij gebruik maken van vooruitstrevende digitale mogelijkheden, zoals die van de zogeheten ‘generieke digitale infrastructuur’.   De gemeente communiceert helder en begrijpelijk. 

 

5.2  …Waar de overheid je niet in de weg zit

 

We vinden het belangrijk dat de gemeente innovatieve en creatieve initiatieven, die van belang zijn voor de samenleving, stimuleert en faciliteert. Bijvoorbeeld door het geven van advies, het delen van specifieke kennis, het wegnemen van overbodige regels en het leggen van verbindingen met relevante bedrijven en instanties. Ook is het belangrijk dat inwoners in een vroeg stadium betrokken worden bij de besluitvorming. Dat kan via dorps- of centrale gebiedsraden, maar ook direct richting individuele burgers en ondernemingen. 

 

 De VVD wil een compacte en krachtige overheid. De gemeente is de eerste ingang voor bewoners.

 Het leven stopt niet bij de gemeentegrens. De gemeente heeft een regionale opstelling en de blik naar buiten gericht. Gemeentelijke taken kan de gemeente uitbesteden of samen met andere gemeenten uitvoeren als daarmee voordeel wordt behaald.

 In het kader van een kostenefficiënte en effectieve overheid heeft de gemeente oog voor samenwerking met gemeenten in de regio, en medeoverheden zoals Provincie, Waterschap en Rijk. De omgevingswet leidt tot minder regels en eenvoudiger ruimtelijk plannen. De gemeente brengt de omgevingswet actief tot uitvoering.

 De APV moet worden herzien waarbij alleen echt noodzakelijke regelingen opgenomen worden maar veel overbodige en belemmerende beperkingen moeten worden geschrapt. Je kunt niet alle risico’s op papier afdekken. Er moet ruimte zijn voor ondernemen ook in de evenementensector.

 

 

 De gemeente dient ondersteunend en behulpzaam te zijn bij verstrekken van vergunningen in de evenementensfeer en zoekend naar oplossingen en mogelijkheden i.p.v. beperkingen en verboden!   

 

 

 

5.3  …En waar de gemeente zuinig en zinnig met belastinggeld omgaat

 

We zijn voor minder en lagere belastingen voor inwoners en ondernemingen. Belastinggeld wordt verdiend door onze ondernemers en inwoners. Iedere euro die de gemeente uitgeeft is door hardwerkende Nederlanders verdiend. Dit geld moet daarom zuinig en zinnig worden besteed. We willen dat duidelijk is waar ons belastinggeld aan wordt uitgegeven. 

 

 We zijn waar mogelijk voor verlaging van de gemeentelijke lasten voor inwoners en ondernemingen. 

 We willen zo laag mogelijke tarieven voor leges en vergunningen. Het is niet acceptabel dat allerlei kosten worden afgewenteld op de aanvrager. 

 De woonlasten (zoals de OZB) blijven zo laag mogelijk. 

 Voor vervanging van een gestolen rijbewijs of identiteitsbewijs hoef je geen leges te betalen. Zo’n situatie is al vervelend genoeg. 

 Toeristenbelasting is alleen gerechtvaardigd als deze daadwerkelijk wordt gebruikt voor de instandhouding en verbetering van de faciliteiten waar ook bezoekers gebruik van maken.

 Een goede financiële huishouding is van groot belang. We vinden dat de gemeente een strikte scheiding tussen inkomsten en uitgaven hoort te hebben. Structurele uitgaven dekken met structurele middelen: inkomstenmeevallers mogen niet worden gebruikt voor structurele extra uitgaven. 

 De uitgaven en inkomsten zijn transparant. Bewoners en ondernemers krijgen jaarlijks eenvoudige inzage waaraan geld is besteed en wat het bereikte effect is. Geld dat er niet is kunnen we ook niet uitgeven.

 Wij zijn voor minder regels (deregulering). Overbodige regels ontstaan doordat als een regel eenmaal is ingevoerd, deze het eeuwige leven lijkt te hebben. De gemeente kan dit tegengaan door voortaan bij iedere nieuwe regel vast te leggen hoe lang deze geldig is, oftewel horizonbepalingen invoeren.

 

 

 

 Belastingen dienen doelmatig te zijn en geen sluitpost van de begroting!   

 

 

5.4  Aanpassing vergaderingen van de gemeenteraad.

 

 De VVD wil een wijziging in de manier van vergaderen in Twenterand. De gemeenteraad vergaderd nu vaak erg lang op een avond. Dat is vermoeiend en niet productief. Door onderwerpen apart te behandelen in commissievergaderingen of deelgemeenteraden kunnen onderwerpen verdeelt worden over specialisten in de fracties. Dat spaart tijd. Daarvoor moeten er weer fractievertegenwoordigers kunnen worden benoemt. Zo ontstaat er ook meer ruimte voor insprekers en interactie tussen hen en de raad.

 Raadsvergaderingen moeten met hun tijd meegaan. Geen enkele bijeenkomst of vergadering zoals raadsdebatten en presidiumvergaderingen worden met gebed begonnen. Dat gebeurd nu alleen nog bij een raadsvergadering. Een gebed heeft wat ons betreft een persoonlijk karakter. Dat kun je beter vooraf per fractie in de fractiekamers doen. Een telkens terugkerend herhaald gebed voorlezen heeft voor de VVD geen toegevoegde waarde. Dat betekend dat wat ons betreft het ambtsgebed zou kunnen worden afgeschaft. Een persoonlijk gebed of per fractie kan ook telkens beter worden afgestemd op de komende onderwerpen wanneer men dat alleen of in fractieverband apart doet. 

De inrichting van de raadszaal kan veel publieksvriendelijker. Het aanwezige publiek kijkt nu de sprekers op de rug. Bij een herindeling van de raadzaal met eventueel nieuw meubilair zou hier naar moeten worden gekeken of dit anders kan.

 Dit zal worden meegenomen bij de herinrichting van het gemeentehuis. Ook hier heeft het aan communicatie ontbroken en zullen we dit beter moeten oppakken.

 Communicatie in het algemeen moet veel hoger op de agenda komen bij de gemeente.

 

 

6.       … Samenwerking VVD in Twente

 

De VVD hecht veel waarde aan regionale samenwerking. De samenwerking tussen de diverse gemeentelijke VVD fracties in Twente, maar zeker ook de samenwerking met VVD fracties op provinciaal en landelijk (Haags) niveau, biedt voor de Twentenaren belangrijke kansen. Te denken valt aan dossiers zoals werkgelegenheid, bereikbaarheid & economie, aanpak N36, verbetering van spoorverbindingen, waterwegen, digitale infrastructuur en ontwikkeling van gebied vliegveld Twente. De Twentse VVD fracties willen hun samenwerking daarom verder intensiveren, om zo nog meer voor alle Twentenaren te kunnen betekenen.

 

 

 De VVD in de veertien  gemeenten van Twente zoekt de samenwerking op om het belang van de regio beter te kunnen bedienen. Dit is in het belang van ons allemaal!    

 

Werkgelegenheid & economie in Twente

De Twentenaren zijn trots op hun regio. Dit uit zich onder andere in een gezonde arbeidsmentaliteit, van ‘niet kletsen, maar aanpakken’. Deze mores wordt inmiddels landelijk herkend.

Hoewel de Twentse economie het de laatste decennia –mede door de wereldwijde crisis-  zwaar had, zien we langzaam aan een mooie verbetering optreden: bedrijven kunnen weer groeien en de werkloosheid daalt zienderogen. Deze inspanningen heeft Twente grotendeels op eigen kracht geleverd. Dat is knap.

Echter, om de noodzakelijke sprong naar de toekomst duurzaam te kunnen maken, zijn nog steeds substantieel meer investeringen vanuit het rijk nodig. 

 

 

 

 Een goede samenwerking voor Twente middels de Twenteboard met de Agenda voor Twente en de Regiodeal vinden wij belangrijk!  

 

 

Duurzaamheid & innovatie in Twente

De VVD hecht veel waarde aan het actief bijdragen aan de provinciale en landelijke

duurzaamheiddoelstellingen. De VVD wil initiatiefnemers maximaal ruimte bieden om te komen met initiatieven voor economisch haalbare duurzame energie projecten die (substantieel) bijdragen aan het realiseren van de lokale, dan wel regionale of provinciale duurzaamheiddoelstellingen. Tevens veronderstelt de VVD dat ondernemers economisch voordeel kunnen behalen uit het realiseren van economisch haalbare duurzame energieprojecten, waardoor regionale bedrijven (bestaand en nieuw te vestigen) verder kunnen groeien en daarmee bijdragen aan bevordering van de regionale werkgelegenheid.

 

 

Twente Branding

 

 “Gelukkig is er Twente”!  

 

De VVD hecht veel waarde aan regionale bundeling van krachten om door middel van ‘Twente Branding’ onze mooie regio landelijk nog verder op de kaart te zetten. De VVD is er voorstander van dat de middelen die hiervoor nodig zijn, afkomstig zijn uit het gebundelde budget dat beschikbaar komt voor de Agenda voor Twente. Afstemming tussen de diverse gemeenten in de Regio Twente ook middels de Twenteboard  is voor de VVD van groot belang om te komen tot voldoende draagvlak. De VVD blijft zich actief inzetten om vanuit deze bundeling van krachten, Twente zowel politiek, bestuurlijk als commercieel te promoten

 

 

7.       … Deze VVD is er voor Twenterand …

 

De prioriteit voor de VVD Twenterand ligt vanzelfsprekend bij onderwerpen die voor de inwoners, ondernemers, verenigingen en organisaties in Twenterand van belang zijn. Twenterand is onze prioriteit nummer 1, tenslotte gaat u ons kiezen om uw belangen te behartigen en dat doen wij graag en altijd vanuit onze rol als volksvertegenwoordiger. Dat we daarbij gebruik kunnen maken van onze netwerken in de regio, de provincie, Den Haag en Brussel is een groot voordeel als de grootste partij van Nederland.

Wij staan midden in de lokale samenleving en hebben goede contacten met bijvoorbeeld de jongerenraad en de dorpsraden in de vier grote kernen, en weten wat er in de Pollen en Bruinehaar speelt. Ook bij het samenstellen van dit verkiezingsprogramma hebben wij de input van deze raden gevraagd, gekregen en vervolgens in dit verkiezingsprogramma verwerkt. 

Met de VVD Twenterand is eenvoudig contact te maken en wij zijn actief via de sociale media.  De VVD Twenterand wil dat de OZB niet als sluitpost gebruikt gaat worden om begrotingen sluitend te maken. De heffing van toeristenbelasting willen wij direct koppelen aan de promotie van toeristisch Twenterand en de subsidieverlening hiervoor. Uiteraard zijn er nog veel meer onderwerpen die, naar de mening van de VVD Twenterand, van belang zijn voor de gemeente Twenterand en haar inwoners. Deze onderwerpen worden specifiek benoemd en zijn onder de diverse onderwerpen van dit verkiezingsprogramma opgenomen.  Voor de VVD Twenterand vormt dit verkiezingsprogramma de basis en dat houdt o.a. in dat er vanuit onze liberale instelling snel en flexibel ingespeeld kan worden op veranderende en onverwachte (lokale) omstandigheden.

 

 VVD Twenterand, lokaal en onafhankelijk!