Gemeente krijgt gelijk in affaire rond Vjenne Stube in Vriezenveen

Naar aanleiding van de uitspraak van de rechter en de berichtgeving die hierover is en ongetwijfeld nog zal komen geeft de fractievoorzitter van de VVD Twenterand hierop een reactie. Zijn naam wordt namelijk regelmatig in verband gebracht met deze zaak, ook in dit artikel op de site van Tubantia.

© Foto Reinier van Willigen

Via deze link ktijgt u toegang tot dit artikel. Berichtgeving Tubantia

Reactie fractievoorzitter Chris Walraven

De VVD wordt door een aantal mensen gezien als de aanstichter (dader), met als uiteindelijk gevolg deze rechterlijke uitspraak. Als fractievoorzitter van de VVD Twenterand heb ik nooit ontkend dat ik, namens mijn partij na ruim 35 jaar, hierover politiek aan de bel heb getrokken. Sterker nog, vanaf het begin heb ik hierover open kaart gespeeld. Ik ben en voel mij echter zeker geen dader, ik doe wat ik bij mijn aanstelling als raadslid plechtig heb beloofd en dat is opkomen voor de belangen van inwoners zonder last of ruggespraak. Als inwoners mij attent maken op oneerlijke concurrentie en regels die niet worden nageleefd, kan ik namelijk niet anders dan dit aan de orde stellen, althans als dit ook werkelijk zo blijkt te zijn. Dat enkele mensen hier anders over denken, waaronder ook ex-bestuurders van onze gemeente, is voor mij totaal onbelangrijk. Ik vraag mij bij deze ex-bestuurders echter wel af, hoe zij het ontstaan en het jarenlang gedogen van deze illegale situatie, hebben kunnen verenigen met de, ook door hen, afgelegde eed of de belofte. Ik zit hier dus duidelijk anders in en kan iedereen, ook de familie Companje, recht in de ogen kijken. Dat heb ik overigens sinds 2013 een aantal keren ook daadwerkelijk in de praktijk gebracht. 

De oorzaak van deze kwestie ligt in eerste instantie bij de familie Companje zelf, niet alleen omdat zij een ondertekende overeenkomst niet zijn nagekomen, maar ook omdat zij een groot bedrag aan gemeenschapsgeld hebben aangenomen dat primair bedoeld was om aan deze voorwaarden te kunnen voldoen. In tweede instantie echter ook bij de gemeente, omdat zij jaren en jaren hier tegen niet zijn opgetreden. Dat zouden de ex-bestuurders die hierbij betrokken zijn geweest zich eens moeten realiseren, in plaats van naar anderen te wijzen. Ik ben ook zeker niet altijd blij, wanneer ik als raadslid wordt aangesproken op vermeende misstanden, maar dat mag vanzelfsprekend nooit een rol spelen, ik kan in dit soort situaties niet anders en zal dit ook beslist blijven doen. Maar als een volgende keer een ander raadslid op zo'n slepende kwestie aangesproken wordt, ben ik er echt niet rouwig om. :)

De politiek heeft al die jaren, om zeer waarschijnlijk electorale redenen, nagelaten tegen deze illegale activiteiten op te treden en het werd dus hoog tijd dat of, zaken werden gelegaliseerd, of er definitief tegen werd opgetreden. De rechter heeft gesproken dat de besluiten van de gemeente juridisch volstrekt legaal zijn en dat deze besluiten door de familie moeten worden nagekomen. Laten we hopen dat het deze keer wel gaat gebeuren en dat we een streep kunnen zetten onder een kwestie, die helaas al veel te lang heeft gespeeld.

Ik dank de afdeling handhaving en de burgemeester voor het feit dat zij deze zaak niet alleen hebben opgepakt, maar tevens op een wijze die ook in de ogen van de rechter juridisch volkomen correct is bevonden. Ik wens de familie Companje veel sterkte en begrijp dat zij er heel veel moeite mee hebben. Afgelopen week heb ik beiden nog persoonlijk gesproken en heb hen beloofd mij in te zetten, zodat hun wensen om bijvoorbeeld voor de kinderen en kleinkinderen zo nu en dan een pannenkoek te kunnen bakken en de muziekkapel kan blijven repeteren ingewilligd kunnen worden. Overigens zou dit moeten plaatsvinden in een (verbouwde) schuur, waar in het verleden wel een vergunning voor is verleend.

Chris Walraven