Het was een zware operatie maar we hebben het gered.

"Nederland staat er beter voor. De overheidsfinanciën zijn inmiddels meer in balans. Al met al is Nederland sterk uit de crisis gekomen. De veranderingen waren niet pijnloos en de gevolgen van de crisis zijn nog niet weggewerkt", schrijft het kabinet bestaande uit de PvdA en de VVD.

De Nederlandse economie groeit volgend jaar met 1,7 procent. Dat is iets meer dan de eerder geraamde 1,6 procent van het kabinet.

Dat blijkt uit de uitgelekte Miljoenennota die De Telegraaf en RTL Nieuws in handen heeft.

De groei is deels te danken aan de stijgende uitgaven van huishoudens. Die nemen volgend jaar toe van 1,3 naar 1,8 procent. De inflatie stijgt van 0,3 naar 0,5 procent op jaarbasis. 

De werkloosheid komt volgend jaar uit op 555.000 mensen: vijfduizend minder dan waar eerder op werd gerekend.

Staatsschuld

De staatsschuld bedraagt in 2017 62,1 procent van het bbp en het begrotingingstekort daalt naar een half procent. Daarmee zijn de overheidsfinanciën in balans, zo staat in de stukken. 

Eerder lekte al uit dat iedereen er volgend jaar in koopkracht op vooruit gaat. Het kabinet is voornemens hier 1,1 miljard euro extra voor uit te trekken. Daarbij wordt er 1,5 miljard euro extra uitgetrokken voor onder andere veiligheid, defensie, onderwijs en zorg.

Teleurstellend

Minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën), die volgende week dinsdag op Prinsjesdag de Miljoenennota aanbiedt, noemde het uitlekken van de stukken "teleurstellend''.

Minister Henk Kamp (Economische Zaken), die de afwezige premier Mark Rutte en vicepremier Lodewijk Asscher verving op de wekelijkse personferentie, gaat het proces evalueren. "Vervolgens gaan we kijken of de afspraken voor volgend jaar weer verbeterd kunnen worden'', aldus Kamp.

Dinsdag uitte ook de SP zijn onvrede over het lekken. Door de Prinsjesdagstukken niet openbaar te maken en geen serieus onderzoek in te stellen naar het lekken van de begrotingsstukken neemt premier Rutte de Tweede Kamer, de Grondwet en de Koning "niet serieus".

Rutte zegt het lekken te betreuren maar constateert dat er weinig aan valt te doen. Hij kan de stukken niet openbaar maken, omdat nog tot op het laatste moment tussen de begrotingen geschoven kan worden.