Debat over de nasleep van de coup in Turkije

Normen en waarden worden in Nederland gelukkig niet alleen door het CDA bepaalt.

© Halbe Zijlstra

Wij moeten onze grenzen aangeven en handhaven

Deze week heeft de Kamer gedebatteerd over de coup in Turkije en de nasleep daarvan. Halbe Zijlstra heeft aangegeven dat een coup in een democratisch land nooit een middel mag zijn om tot een andere regering te komen. Verkiezingen zijn de enige weg om dat te doen. Daarom was deze coup ontoelaatbaar. Wat ook ontoelaatbaar is, is de wijze waarop een deel van de Turkse gemeenschap in Nederland reageerde op de coup. Wij snappen dat ze zich zorgen maken en dus ook dat ze dat wilden uiten. Maar de intimidaties en bedreigingen die volgden zijn ontoelaatbaar. 

Hoe haal je het in je hoofd om journalisten te bedreigen. Nederlandse kinderen, die niets met de coup te maken hebben, voor landverrader uit te maken. Dit deel van de Turkse gemeenschap verbruidt het voor al die Turkse Nederlanders die wèl geïntegreerd zijn, die wèl begrijpen dat hun toekomst in Nederland ligt, die wèl begrijpen dat onze vrijheden geen keuzemenu zijn waaruit je selectief kunt shoppen.

Vrijheden gelden in dit land voor iedereen, net als wetten en regels. Dat moeten we als overheid dan wel afdwingen en dat gebeurt te weinig. 
Overtreed je die regels, dan grijpen wij in. We moeten onze grenzen aangeven en handhaven.