Kernwaarde gelijkheid wordt gelijkwaardigheid

Een van de liberale beginselen van de VVD: Mensen zijn niet gelijk. Wel gelijkwaardig. Iedereen heeft recht op ontplooiing. Iedereen heeft recht op vrijheid in geestelijk, staatkundig en materieel opzicht. Deze rechten zijn ongeacht geestelijke overtuiging, huidskleur, nationaliteit, seksuele geaardheid, geslacht of maatschappelijke positie. Discriminatie is uit den boze.

Kernwaarde gelijkheid wordt gelijkwaardigheid

VRIEZENVEEN Geen mens is gelijk, maar mensen zijn wel gelijkwaardig. VVD-raadslid Chris Walraven stuurde burgemeester Cornelis Visser van de gemeente Twenterand die boodschap nadat hij in deze krant las over een workshop over de Nederlandse normen en waarden die aan meerderjarige vluchtelingen met een verblijfsstatus (de zogeheten statushouders) wordt gegeven. Daarin staan vier kernwaarden centraal: vrijheid, solidariteit, participatie én gelijkheid. Vreemd die laatste kernwaarde vond Walraven: "Mensen zijn immers niet gelijk, dat hoeft ook niet en dat moeten we zelfs zo houden. Mensen zijn echter wel gelijkwaardig en dat moet dus de kernwaarde zijn die we de statushouders dienen bij te brengen. Zeker voor statushouders lijkt mij dat cruciaal."

Burgemeester Visser was gevoelig voor de reactie van het VVD- raadslid en hij besloot dat het collegebesluit op dat punt moest worden aangepast. De kernwaarde gelijkheid verdween en daarvoor in de plaats kwam de kernwaarde gelijkwaardigheid. Visser was zo sportief om de VVD op sociale media voor het meedenken te bedanken. 'Bedankt voor de oplettendheid', schreef hij op Twitter.