Niet mee werken aan onderzoek MKB is geen optie.

VVD: Niet mee werken aan onderzoek MKB is geen optie.

Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten voortaan niet meer mee te werken aan het tweejaarlijks onderzoek naar de mkb-vriendelijkste gemeente van Nederland. In het vorige onderzoek, bijna twee jaar geleden, eindigde de gemeente Twenterand op één van de onderste plaatsen van de ruim 400 onderzochte gemeenten. De VVD ging hierover in debat met de toenmalig portefeuillehouder Cornelis Visser, die de toezegging deed dat Twenterand bij het volgende onderzoek bij de beste 50% zou gaan behoren.De VVD had graag gezien dat de lat wat hoger werd gelegd, maar ging met deze doelstelling akkoord.

Chris Walraven, fractievoorzitter van de VVD Twenterand: ‘Ik ben onaangenaam verrast door dit collegebesluit en hoewel de eindscores nog niet helemaal bekend zijn, is inmiddels duidelijk dat Twenterand slechts zesjes scoort en daarmee dus niet in het linker rijtje komt.  Aangeven dat je voortaan niet meer mee wilt werken aan dit landelijke onderzoek onder alle gemeenten is een zwaktebod en tevens is dit ook onjuist. Je kunt je helemaal niet onttrekken aan dit onderzoek, daar gaat dit college overigens ook helemaal niet over.’ 

De VVD hecht veel waarde aan dit tweejaarlijkse onderzoek van het MKB en ook aan de analyse van de cijfers die supplementair kunnen worden aangeboden aan gemeenten. Deze analyse is echter niet opgenomen in het standaard onderzoek, daar moet je als gemeente aan mee willen werken. Dit grootschalige onderzoek onder alle gemeenten in Nederland vindt echter altijd plaats, of je als gemeente nu aangeeft mee te willen werken of niet. De VVD wil opheldering over dit collegebesluit en gaat hier op voorhand niet mee akkoord. Het college laat grote kansen liggen om meer inzicht te krijgen, niet alleen op welke wijze de cijfers tot stand zijn gekomen, maar vooral ook wat je er als gemeente aan kunt doen om deze in de toekomst te verbeteren. Dat de respons onder de ondernemers tegen valt is zeker opvallend, maar dit kan meerdere oorzaken hebben en daarin speelt ook de gemeente een cruciale rol. Daar moet je dus als gemeente actie in ondernemen en aangeven voortaan niet meer mee te werken is voor de VVD geen optie en te makkelijk.

 Walraven: Ik had een afspraak staan met portefeuillehouder Oudendijk om hierover in gesprek te gaan op 29 juni j.l., maar die afspraak kon niet doorgaan. Wij willen weten waarom men deze beslissing heeft genomen en of er een relatie is met de wederom tegenvallende scores. Tevens wil de VVD weten wat het college heeft gedaan om de toezegging waar te maken, daaronder valt wat de VVD betreft ook de oproep aan bedrijven om vooral het enquêteformulier in te vullen en mee te werken aan dit onderzoek.

 

Chris Walraven

Fractievoorzitter