Een geluk bij een ongeluk

De Essen langs de Kerkallee zijn besmet met de zogenaamde Essentaksterfte. Doordat er bijna niet aan valt te ontkomen de bomen te kappen, maakt dit letterlijk de weg vrij om het geplande vrijliggende fietspad op een andere manier aan te leggen. De ruimte die door de kap ontstaat kan nu gebruikt worden voor een efficiëntere, maar vooral nog verkeersveiliger invulling van het geplande vrijliggende fietspad. De overzichtelijkheid bij een aantal oversteekplaatsen wordt namelijk belangrijk verhoogd.

Dit houdt tevens in dat er ook minder grond hoeft te worden aangekocht van eigenaren van aanliggende percelen. Tot op dit moment verliepen de onderhandelingen over deze aankoop nog niet in alle gevallen succesvol en onteigening was zelfs niet uitgesloten. Je kunt dus rustig stellen dat de nu geconstateerde Essentaksterfte een geluk bij een ongeluk is.  Over de noodzaak om zo rigoreus op te treden, zal het laatste woord dan ook nog wel niet gesproken zijn. 

Dit zal de aanleg van het fietspad in ieder geval wel kunnen versnellen. Of dit mogelijk ook financieel nog een voordeel kan opleveren is nog niet duidelijk, omdat de kap en de hertplantingsverplichting elders natuurlijk ook geld gaat kosten.

Het gebeurt echter niet zo vaak dat je niet ongelukkig bent bij de constatering van dit soort calamiteiten, maar in dit geval kun je toch niet zeggen dat het slecht uitkomt.