Buurtonderzoek wijst uit: Nederlanders helpen elkaar met liefde.

College geeft aan dat de burenruzies in Twenterand een steeds groter probleem vormen. Er wordt in de begroting zelfs geld vrijgemaakt voor mediation. Uit landelijk en wetenschappelijk onderbouwd onderzoek blijkt dit dus echter best mee te vallen, Twenterand scoort in dit onderzoek zelfs ruim boven het landelijk gemiddelde. Het college heeft het dus niet bij het rechte eind, ziet beren op de weg of denkt het beter te weten dan de onderzoekers. Dat laatste zou overigens niet voor de eerste keer zijn. Dat roept natuurlijk vragen op, dus dit onderwerp komt tijdens de begrotingsbehandeling in november dan ook zeker nog wel ter sprake.

Tijdens de behandeling van de kadernota 2017 heeft de VVD Twenterand al vraagtekens gezet bij de conclusie van het college dat de burenruzies in Twenterand een zodanig probleem vormen dat preventief optreden dringend noodzakelijk is. Uit landelijk onderzoek blijkt nu dus ook dat het met de burenruzies eigenlijk best mee valt.

Liefst 85 procent van de Nederlanders vindt het contact met de buren prima. Dat blijkt uit de resultaten van het grote Buurtonderzoek waarvan ook in Dagblad Tubantia uitgebreid melding van wordt gemaakt. Ruim 90.000 mensen uit het hele land deden mee aan het onderzoek. De resultaten staan vandaag in een speciale buurtbijlage bij deze krant en op de website. Uit de resultaten blijkt dat Nederlanders met alle liefde de buren helpen: 82 procent van de respondenten neemt een pakje aan voor de buren, driekwart van de buren helpt elkaar als dat nodig is. Een derde van de respondenten doet mee aan buurtactiviteiten of nodigt buren uit voor verjaardagen.
In deze regio steekt de gemeente Tubbergen er met kop en schouders bovenuit. Inwoners beoordelen hun buurt met het allerhoogste cijfer: 8,2. De meeste inwoners van Tubbergen kennen hun noabers en 99 procent vindt de eigen buurt veilig.

Ook Twenterand scoort boven het landelijke gemiddelde. Bekijk hier de resultaten

Landelijk geeft slechts 2 procent van de mensen aan dat er helemaal geen contact is met de buren. 3 procent heeft wel eens ruzie met de buren of wil om hen verhuizen. Daarentegen beschouwt één op de vijf Nederlanders de buren als vrienden. Ook over de directe woonomgeving zijn Nederlanders behoorlijk positief: 92 procent van de deelnemers voelt zich veilig in de buurt. "De cijfers voor veiligheid zijn opvallend hoog en ook de waardering van het contact met de buren is hoger dan ik had verwacht", reageert Maarten van Ham, hoogleraar stedelijke vernieuwing aan de TU Delft. "Ik kan niet anders concluderen dan dat het eigenlijk ongelofelijk goed gaat."
Wensen voor verbeteringen zijn er ook: door het hele land heen wordt geklaagd over het slechte onderhoud van het openbaar groen in de wijk. De bezuinigingen op het groenonderhoud in veel gemeenten stemt mensen niet blij. Dat daar in Twenterand ook nog wel het één en ander aan kan verbeteren is een conclusie uit het rapport die de VVD ook volledig onderschrijft. Daar kunnen we het geld beter aan besteden dan aan mediation.

14.000.000,= euro beschikbaar

Bovendien heeft de provincie 14.000.000,= euro beschikbaar om in buurten en wijken het leefklimaat te verbeteren. Lijkt ons dat we daar beter gebruik van kunnen maken, dan hebben we helemaal geen mediation nodig. De provincie is in afwachting van aanvragen, dus college aan de slag.