College moet het hele verhaal vertellen

Portefeuillehouder Cornelis Visser heeft de gemeenteraad toegezegd om voor de raadsvergadering van 4 oktober te komen met aanvullende informatie met betrekking tot het voorstel van het college over de aanpak van het misbruik van WOB verzoeken. Helaas is hij zijn toezegging niet nagekomen en daarom heeft de VVD mede namens de PvdA en D66, aan het begin van de vergadering een ordevoorstel ingediend. De voorzitter van de gemeenteraad, probeerde na het indienen van dit ordevoorstel, in zijn hoedanigheid van portefeuillehouder, de ruimte te krijgen op dit ordevoorstel te reageren. De fractievoorzitter van de VVD, Chris Walraven, gaf de portefeuillehouder aan dat dit niet aan de orde was, het ordevoorstel was gericht aan de raadsleden en zij waren nu aan zet en niet de portefeuillehouder. Helaas deed de portefeuillehouder hier niets op uit en gaf, voordat de andere partijen hier een mening over konden geven, toch nog even snel een reactie. Buiten de orde en procedureel ook volledig onjuist. Hij dient als voorzitter van de raad slechts toe te zien dat de procedures gevolgd worden en de debatten tussen de raadsleden in goede banen te leiden. Overigens had hij zijn kans als portefeuillehouder te reageren al gehad maar door zijn gedane toezegging niet na te komen had hij deze kans verspeeld. Het was nu aan de raad en pas daarna zou hij als portefeuillehouder een reactie kunnen en mogen geven. Misbruik maken van zijn rol als voorzitter ( incl. de bediening van de microfoon) en zich niet houden aan het reglement van orde is ongepast. Chris Walraven: "Ik heb tegen dit onjuist handelen van Cornelis, bewust niet meer geprotesteerd, want dat zou de aandacht te veel afleiden van dit ordevoorstel, maar het klopt natuurlijk van geen kant en hij viel hier duidelijk uit zijn rol als voorzitter van de raad." Overigens werd het ordevoorstel door de raad unaniem overgenomen en werd het collegevoorstel van de agenda gehaald. De VVD had haar doel bereikt en daar gaat het in de politiek uiteindelijk om.

Het belangrijkste agendapunt van de avond was de bestuursrapportage over de eerste zeven maanden van 2016. De VVD is niet tevreden over deze rapportage, niet zozeer over de zaken die wel zijn benoemd, maar vooral over de zaken die niet werden benoemd. Het gaat de VVD met name om een paar grote financiële risico’s die we als gemeente lopen. Ik heb aangegeven dat het college het hele verhaal moet vertellen en dat het op deze manier wel heel makkelijk is om zwarte cijfers te schrijven en hierover ronkende persberichten te versturen. Selectief of creatief boekhouden is niet de manier waarop het college de raad en de inwoners moet rapporteren over de financiële gang van zaken. In een Berap moeten zaken worden vermeld die niet volgens de planning verlopen en dat is hier bewust en aantoonbaar nagelaten.

 Met geen woord wordt er in de rapportage namelijk gerept over een lopende rechtszaak, waarin weliswaar hoger beroep is aangetekend, maar waarin de gemeente inmiddels al wel veroordeeld is tot het betalen van ruim 430.000,= euro.  Zolang we dit niet betalen of anderszins dit geld op een geblokkeerde rekening storten, tikt de rentemeter door en dit heeft ons inmiddels al meer dan 40.000,= euro extra gekost. Hoe de uitspraak in hoger beroep ook uitvalt, dit geld zijn we kwijt, inclusief een groot deel van de kosten voor juridische bijstand waarin de teller inmiddels de 100.000,= euro ook al ruim is gepasseerd. De VVD en niet voor de eerste keer, is van mening dat het college hier rekening mee had en moet houden in de begroting over 2016 en de raad ook had moeten informeren uit welk potje men deze gelden denkt te gaan halen.

Over de risico’s bij de Watergang op Almeloseweg Oost, ook geen woord, terwijl hier de eerste claim al binnen is en er zeker nog meerdere zullen volgen. Ook dit lijkt mij niet geheel volgens de planning te verlopen.

 Dat in de kern Vriezenveen, buiten inbreidingslocaties, geen gronden meer beschikbaar zijn voor woningbouw is voor de VVD een slechte zaak.  Vriezenveen is hierdoor de enige kern in de gemeente, waar men niet voorbereid is op het aantrekken van de economie en dus de woningmarkt. De kern Vriezenveen heeft straks geen gronden meer in portefeuille en dat houdt in dat er steeds meer jongeren richting Geesteren en Wierden vertrekken. Het eenzijdig verbreken van een intentie-overeenkomst tussen de gemeente en een consortium van bouwbedrijven voor ontwikkeling van woningbouw in Weemelanden Noord, kan mogelijk ook financiële consequenties hebben, maar ook hierover geen woord in deze rapportage. De gemeente gaat de gronden, oorspronkelijk bedoeld voor woningbouw, verkopen en ook dat wordt nog best spannend. De opbrengst van deze gronden is namelijk, volgens de accountant, bepalend voor de waardebepaling van met name gronden die de gemeente nog wel in bezit heeft en bedoeld zijn voor bedrijfsterreinen. Niet onbelangrijk  voor het vaststellen van de balanswaarde van deze gronden. Laten we hopen dat we de balanswaarde kunnen verhogen, maar er is natuurlijk ook een risico dat we af moeten waarderen. Dat kan betekenen dat we de reserves bij het grondbedrijf moeten aanspreken en dan heb je het echt over heel grote bedragen.

 De VVD heeft aangegeven akkoord te gaan met wat er in deze Berap is gerapporteerd, maar het oneens te zijn met het feit dat er zaken niet zijn vermeld. Walraven: "Inwoners hebben recht op het hele verhaal, ook als dat wat minder prettig is om te vertellen.  Nee, over deze Berap kunnen we de vlag niet uitsteken, maar we hopen dat de gemeente dit , mede namens de VVD op 11 oktober (world coming-out day) wel gaat doen."